Obhajca bez Villu a Puyola stále favoritom

02.06.2012 Celý región

Bratislava 2. júna (TASR) - Španieli ako úradujúci majstri sveta a Európy sa pokúsia na EURO 2012 prepísať históriu a obhájiť titul na starom kontinente. Doteraz mali k tomu najbližšie futbalisti bývalého ZSSR a Západného Nemecka, ktorí to na ME 1964, resp. ME 1976 dotiahli ako obhajcovia trofeje až do finále.

Lenže "Furia roja" sa bude musieť v Poľsku a Ukrajine zaobísť bez kanoniera FC Barcelony Davida Villu, ktorý bol najlepším strelcom na EURO 2008 a o rovnaké prvenstvo sa delil aj na MS 2010. Dirigovanie defenzívy bude poznačené absenciou skúseného obrancu katalánskeho giganta Carlosa Puyola. Namiesto Villu povolal Vicente del Bosque útočníka Alvara Negreda z FC Sevilla. Dieru po Puyolovi má vyplniť dvojica Juanfran Torres (Atletico Madrid) a Raul Albiol, ktorý doplnil kvinteto hráčov z majstrovského Realu Madrid - Iker Casillas, Xabi Alonso, Alvaro Arbeloa, Sergio Ramos.

Napriek spomínaným zraneným hráčov však Španieli zostávajú jedným z hlavných favoritov finálového turnaja. Zverenci trénera Vicente del Bosqueho prešli kvalifikačnou I-skupinou ako nôž maslom, nestratili ani bod pri skóre 26:6. Bez straty kvetinky postúpili na EURO 2012 už len futbalisti Nemecka. Navyše, od Španielov sa očakáva, že borci okolo hravého Xaviho budú deptať súperov svojim tradičným "tiqui-taca".

Nebezpečenstvo pre súpera spočíva aj vo variabilite španielskej ofenzívy. Mužstvo preferuje herný systém 4-2-3-1 s častými prihrávkami a rýchlou medzihrou. Pri absencii Villu by mal na hrote dostať priestor Fernando Lorrente z Athletica Bilbao, ktorý aj vďaka svojej výške dáva ďalší rozmer ofenzíve svojho tímu. Do výberu národného tímu sa napokon zmestil aj krídelník FC Barcelona Pedro Rodriguez, ktorý nastúpil v základnej zostave vo finále MS 2010.

ŠPANIELSKO

riadiaci orgán: Španielska futbalová federácia (založená 1913)

web: http://www.rfef.es/

vstup do FIFA: 1914

vstup do UEFA: 1954

dresy: červeno-modré

účasti na ME: 9

najväčšie úspechy: 1x majster sveta 2010, 2x majster Európy (1964, 2008), finalista ME (1984), 4. miesto na MS (1950), 1x olympijský víťaz (OH 1992), 3. miesto na Pohári konfederácií FIFA (2009)

postavenie v rebríčku FIFA: 1.

tréner: Vicente del Bosque

postup na ME: víťaz kvalifikačnej I-skupiny

najznámejší hráči: Iker Casillas, Sergio Ramos, Xabi Alonso (všetci Real Madrid), Xavi Hernandez, Gerard Pique, Cesc Fabregas, Andre Iniesta (všetci FC Barcelona), Fernando Torres (FC Chelsea), Fernando Lorrente (Athletic Bilbao), David Silva (Manchester City)
 

Vyberte región